Blogolj!

A nap képe – áttörés

100 éve történt az I. világháború egyik legkomolyabb hadi cselekménye, a caporettói áttörés. Az Osztrák-Magyar Monarchia seregei nagy csapást mértek az ellenségre, amely csak az antant hatalmainak köszönhette, hogy idővel rendezte sorait. Erre a támadásra emlékeztek. 

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b2) és Milan Brglez, a szlovén nemzetgyűlés elnöke (b) koszorúz Szlovéniában, a modrejcei katonatemetőben, az első világháború tizenkét isonzói csatájának sorát záró hadművelet, a caporettói áttörés századik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen 2017. július 16-án. MTI Fotó: Varga György

1917. október 24-én hajnalban, Otto von Below tábornok vezetésével indult meg az osztrák–magyar és német erők közös caporettói offenzívája, mely néhány órán belül áttörést eredményezett, és a frontvonalat később egészen a Piave folyóig tolta előre. A váratlan támadás az Osztrák–Magyar Monarchia egyik legsikeresebb világháborús hadműveletének bizonyult, mely kis híján teljesen megsemmisítette Luigi Cadorna hadseregét; Olaszország csupán az antant hatalmak támogatásának köszönhette, hogy az offenzíva után idővel rendezni tudta sorait.

https://napkepe.blogstar.hu/./pages/napkepe/contents/blog/40370/pics/lead_800x600.jpg
 

A nap képe – csúcs2017.07.29. 06:25

A nap képe – raszolgák2019.01.20. 01:10

Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?