A nap képe – halojelenség

2018.01.30.
Különleges fényeket mutathat a Hold. Most éppen, a felhőket kihasználva az úgynevezett haló nevű fényjelenséget mutatta meg.

A nap képe – farsang

2018.01.29.
Vannak különbségek Nyugat és Kelet között. Sosem gondoltuk volna, hogy tőlünk párszáz kilométerre – nem Moszkva felé –, nagyon sok lesz a Kelet irányából érkezett ember, a szokásaikkal, az életvitelükkel rátelepedve a keresztényekre. Pedig… 

A nap képe – éremért

Hamarosan kezdődik a téli olimpia, amelyen akár magyar érem is születhet, a rövidpályás gyorskorcsolyázók jóvoltából. A sportolók el is utaztak Pjongcsangba, hogy folytassák a felkészülésüket, a búcsú pillanataiban még egy csapatéképre összeálltak.

A nap képe – hol készült?

2018.01.27.
Rendben egy asztalosműhelyben, de az hol van? Nem akárhol… Mire tippel? Segítség: a fővárosban található egyik épület része.

A nap képe – Fucsovics

2018.01.26.
A mosoly nem véletlen, ráadásul teljesen jogos. Hazatért Fucsovics Márton teniszező, aki az Australian Openen a legjobb 16 közé jutott és ott a világ valaha volt legjobb teniszezőe, Roger Federer ellen léphetett pályára. A magyar sportoló ellene sem vallott szégyent, emelt fővel jöhetett haza.

A nap képe – Mátyás-emlékév

2018.01.25.
560 évvel ezelőtt új fejezet kezdődött a magyar történelemben: Hunyadi Mátyás lett a magyar király. Az évforduló kapcsán egész évben programokat szerveznek hazánkban. A Mátyás-emlékév már el is kezdődött.

A nap képe – Oscar

A Saul fia és a Mindenki után ismét szurkolhatunk magyar filmért az Oscar-gálán, hiszen most Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét jelölték az elismesérsre. A legjobb idegen nyelvű alkotások mezőnyében fog versenyezni.

A nap képe – várak

2018.01.23.
A magyar várak a történelem tanúi. Télen pedig különleges látványt is nyújtanak a behavazott dombok tetején. Igazán szép, amikor egy fotón kettő is látható.

A nap képe – termés

2018.01.22.
Kitűnő szőlőtermést, vidám szüretet jósoltak a környékbeli hegyközségek gazdái és a borrendek az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban a Szent Vince napjához kapcsolódó ünnepségen vasárnap.

A nap képe – farsang

2018.01.21.
A farsangi időszak kezdete január 6. vízkereszt, a vége pedig a nagyböjtöt megelőző húshagyó kedd éjfél, ami az idén február 13. Régen azért okozott gondot a rövidség, mert a farsang volt a lakodalmak legfőbb időszaka, az utolsó három napban rendezték meg a háromnapos bálokat. A busójárás eredetileg házról házra járó termékenységvarázsló szokás volt, a faragott famaszkot viselő busók csak felnőtt férfiak lehettek, később vált a rendezvény idegenforgalmi látványossággá.

Ezeket a cikkeket olvastad már?